Biblioteca Museu Víctor Balaguer

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, ubicada al municipi de Vilanova i la Geltrú, va ser fundada l’any 1884 per Víctor Balaguer, escriptor, periodista i polític català. Balaguer volia crear un temple universal del saber obert a tothom per fomentar l’educació i la cultura. La Biblioteca-Museu que porta el seu nom és un dels equipaments culturals més antics i pioners de Catalunya, ja que fou el primer edifici públic del país destinat a complir les funcions de biblioteca i museu. L’any 2000 el museu va constituir-se com a secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i l’any 2014 va integrar-se a la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. L’octubre del 2019, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va ser declarada Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Dins del context de desenvolupament econòmic de Vilanova de l’últim quart del segle XIX, Víctor Balaguer va anar ideant la creació d’una biblioteca. El projecte va anar prenent forma a partir de 1879, moment en què Balaguer va començar a fer una crida entre amics i col·laboradors per a rebre exemplars d’obres amb l’objectiu final de fer una mena de Biblioteca i Museu Nacional de Catalunya. El 1880 va encarregar un edifici de nova planta a l’arquitecte Jeroni Granell on hi va dipositar la seva gran col·lecció de llibres i objectes, les peces provinents de les donacions d’amics, de col·leccionistes i d’intel·lectuals i un dipòsit cedit pel Museo del Prado. La Biblioteca Museu va obrir les seves portes el 1884 amb la col·lecció privada de Víctor Balaguer, formada per una banda per la seva biblioteca privada que comprenia uns 25.000 llibres, i de l’altra per la seva col·lecció artística formada per unes 400 peces entre les quals hi havia pintures, ceràmica, monedes i medalles, joies, mobles, etc. El 1886 Eduard Toda va donar la seva col·lecció egípcia, el 1887 es va incorporar la col·lecció filipina de Víctor Balaguer i un any més tard la col·lecció oriental de Juan Mencarini. Els fons museístics es van completar el 1894 amb la col·lecció precolombina donada per la baronessa de Wilson. A finals del segle XIX ja es van fer ampliacions del museu i no ha parat de créixer i de rebre donacions des de llavors per acabar conformant una col·lecció de gran prestigi.

Com els antics col·leccionistes del segle xix, la col·lecció està dividida en diverses col·leccions, degut a l’interès pluridisciplinari de Balaguer. Tot i que el gruix de la col·lecció va ser donat pel mateix Balaguer, amb els anys el museu ha anat incorporant i enriquint les seves col·leccions amb diverses adquisicions i donacions. Hi destaca el fons de pintura barroca, la pinacoteca del segle XIX, les obres del Museo del Prado, les col·leccions d’art modern, la col·lecció d’art egipci, les que aglutinen diverses cultures del món (precolombina, filipina, oriental…), la col·lecció arqueològica i la d’arts decoratives. Cal destacar, també, la col·lecció d’art contemporani provinent del que fou el primer Museu d’Art Contemporani de Barcelona inaugurat el 1960, i la col·lecció d’artistes locals.

Trobem més de 40 instruments musicals dins de les col·leccions de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. D’una part se’n desconeix la procedència exacta però un bon grup provenen de donacions fetes a finals del segle XIX, moment en què s’estaven conformant els fons del museu. Un exemple seria el dizi possiblement donat per l’Eduard Toda just abans de la inauguració del museu el 1884. Per altra banda, també trobem elements procedents d’excavacions arqueològiques dutes a terme durant la dècada de 1980 al poblat ibero-romà de Darró o a la vil·la romana del Bosquet de Sant Pere de Ribes. Finalment, cal destacar un grup important de tabals que formen part del conjunt de vestuari i complements del Ball de diables de Vilanova i la Geltrú, que van ser decorats pel pintor Armand Cardona i Torrandell, i que es van estrenar per la Festa Major de l’any 1980.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments