La Masia d’en Cabanyes és una casa-museu situada al municipi de Vilanova i la Geltrú, on va viure el poeta romàntic Manuel de Cabanyes (1808-1833). La masia d’en Cabanyes està dotada d’equipaments sòcio-culturals i actualment acull també el Centre d’Interpretació del Romanticisme de Manuel de Cabanyes (CIRMAC), que permet descobrir el llegat familiar dels Cabanyes, amb estances originals del segle XIX, objectes i decoració d’època. La nissaga Cabanyes permet explicar de manera vivencial i entenedora el Romanticisme, un moviment cultural que a la comarca del Garraf va deixar una petjada ben tangible.

La Masia d’en Cabanyes va ser construïda l’any 1798 sobre l’antiga Masia Parellada. Considerada un cas excepcional en l’arquitectura de la Catalunya de finals de segle XVIII, és un dels tresors patrimonials del Garraf. L’exterior de la casa, de gran harmonia i bellesa, s’acosta al model italià de vil·la pal·ladiana, tot i que la singularitat dels pòrtics ens remet al mas tradicional català. L’interior segueix els models neoclàssics, amb una decoració refinada i afrancesada. L’any 1975, Joaquim de Cabanyes Ricart, en representació dels seus germans, donà l’edifici de la masia i tots els objectes artístics que contenia a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a canvi del compromís de conservar-lo, adequar-lo com a equipament cultural i adquirir la finca que l’envoltava. El març de 2014 la Generalitat de Catalunya li va atorgar el distintiu de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, i també va delimitar l’entorn de protecció de l’edifici.

El CIRMAC recull les aportacions dels Cabanyes al patrimoni cultural en diferents àmbits: la literatura, la pintura, la ciència i la tècnica, l’arquitectura i el comerç marítim, i posa especial èmfasi en la figura del poeta Manuel de Cabanyes (1808-1833), considerat l’introductor de la literatura romàntica europea al nostre país. Destaca també el pintor Alexandre de Cabanyes (1877-1972) a qui devem la conservació de la masia i del seu patrimoni. La visita a la planta noble de la casa ofereix al visitant un interessant viatge al segle XIX a través de les estances originals: la sala de música, la biblioteca, la saleta russa, els dormitoris, el menjador i la cuina, juntament amb un passeig pels porxos i els jardins, amb unes grans vistes sobre la zona.

La col·lecció de pintura és una de les més importants de la Masia ja que és un dels grans exemples del col·leccionisme privat del segle XIX al nostre país, que ens permet conèixer els gustos de la família alhora que a través de les peces podem resseguir els seus viatges i els seus contactes comercials. Hi trobem molts exemples de paisatgisme romàntic amb obres de Joaquim de Cabanyes o Ramon Martí Alsina. També hi trobem pintures de gènere amb escenes costumistes i d’altres de temàtica mitològica, religiosa o històrica. D’altra banda, el mobiliari de la Masia d’en Cabanyes també forma part de les seves col·leccions, amb peces del segle XIX i principis del segle XX. La biblioteca constitueix la tercera part dels fons de la Masia d’en Cabanyes. Fou iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster i continuada pels seus descendents, destacant especialment Josep Anton de Cabanyes, que adquirí molts llibres en els seus viatges. I, finalment, cal fer esment de les dotze estampes de Francisco de Goya pertanyents a la sèrie dels Disparates que es conserven a la col·lecció.

Formen part del seu fons quatre instruments musicals diferents: una pianola, una arpa, un violoncel i un piano armari de la casa Clementi. Tots ells estan exposats ja que formen part del llegat de la família Cabanyes i tres d’ells, es troben a la Sala rotonda de la Masia. La música era una de les Arts més apreciades i cultivades durant l’època romàntica així que era habitual trobar instruments musicals dins de les cases de famílies benestants com la dels Cabanyes. Poder-los veure ubicats dins del seu entorn original permet fer-se una idea molt clara dels seus usos.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

4 instruments

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments