El Museu Comarcal de Manresa és un museu pluridisciplinari creat el 1896 que conserva el patrimoni relacionat amb Manresa i la comarca del Bages. Es troba ubicat a l’antic col·legi de Sant Ignasi, un edifici de planta quadrangular a l’entorn d’un ampli claustre d’aire neoclàssic, construït per l’ordre jesuïta el 1750, i presenta un recorregut cronològic amb objectes i obres d’art des de la primera ocupació humana fa 6.000 anys fins a l’actualitat. Forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i actualment ha iniciat una important reforma museogràfica.

A més d’aquest edifici central, té dues seus més. D’una banda, el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç. La Manresa del Rei Pere III, situat en les dependències d’un antic casal medieval. Aquest centre d’interpretació utilitza recursos multimèdia per posar en valor el notable conjunt patrimonial del carrer del Balç, i ens fa descobrir com era la Manresa al segle XIV: el món dels gremis, les oligarquies i les famílies nobles, la construcció de la sèquia, etc… I d’altra banda, l’Espai Manresa 1522. La ciutat d’Ignasi de Loiola. Un nou espai dedicat a Sant Ignasi de Loiola amb l’objectiu de donar a conèixer l’estada de sant Ignasi de Loiola a la Manresa de l’any 1522 i la ruta ignasiana de la ciutat.

L’origen del museu el trobem al 1896, quan es va obrir com a Museo Arqueológico, Biblioteca Pública y Exposición Artístico Industrial Permanente en una de les sales de l’edifici de l’ajuntament. El Museu va créixer gràcies a les donacions de particulars i als treballs del Centre Excursionista de la Comarca de Bages des de l’any 1905, i del Centre Excursionista de Montserrat des de l’any 1922 els quals, fruit de les seves activitats, aplegaran diverses col·leccions d’objectes d’interès artístic, etnològic o arqueològic. Després de l’esclat de la guerra civil, l’any 1941 s’obrí el nou Museu de Manresa a les dependències del Col·legi de Sant Ignasi, que aleshores estava adscrit al Museu Arqueològic de Barcelona. El museu aniria incrementant el seu patrimoni amb noves donacions i nou material arqueològic, fins que romangué un temps tancat al públic per a la seva reordenació. L’any 1977, va reobrir portes com a Museu Comarcal de Manresa i estrenà una nova presentació del seu fons que l’ha portat fins a l’actualitat.

Les col·leccions del museu apleguen objectes que ens parlen de la vida natural, cultural i artística de Manresa i el Bages: minerals i fòssils, objectes arqueològics des del neolític a la romanització, art medieval segles X al XV, pintura i escultura del renaixement al barroc. L’art modern i contemporani hi està representat amb obres de Josep Dalmau i Rafel, Alfred Figueras Sanmartí, Antoni Vila Arrufat, Ramon Casas, entre d’altres. El museu, a més, dedica una sala a Josep Mestres Cabanes, escenògraf del Gran Teatre del Liceu. Recentment s’han obert una sala nova dedicada a Antoni Viladomat i Manalt que presenta 14 obres d’aquest pintor de la primera meitat del XVIII, 12 de les quals provenen d’un dipòsit del Museu Nacional d’Art. Completa el recorregut un espai amb mostres de minerals i fòssils representatius de la regió.

Dins de les col·leccions del museu hi trobem una vintena d’instruments musicals de diferents procedències. Deixant de banda les donacions particulars, destaca un grup d’instruments format per timbales, cornetins, bombardins, tubes i un bombo que haurien pertanyut a la banda municipal de música “Agrupación Municipal de Música”, creada el 1946 sota la direcció de Damià Rius i activa fins el 1983. Després de la seva dissolució, els instruments que eren de propietat municipal –d’altres pertanyien als mateixos músics– van ingressar al Museu. Per altra banda, cal destacar el grup d’instruments format per cornetins, cornetes, tambors i anafils procedents de l’Associació Cultural Recreativa Armats de Manresa. L’origen dels armats de Manresa es remunta al segle XVIII i només es va interrompre la seva activitat entre els anys 1979 i 2000. L’ingrés d’aquests instruments al museu s’hauria produït durant aquest període.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments