El Museu de la Noguera va ser fundat l’any 1983 amb la voluntat de gestionar el patrimoni arqueològic de la ciutat de Balaguer i establir vincles de recerca i difusió entre la institució i el territori. El seu objectiu és ser un museu referent en patrimoni andalusí i convertir-se en un espai mediador per a la comprensió de la diversitat cultural mitjançant el diàleg i el vincle amb el passat. Actualment, el Museu de la Noguera administra i organitza el patrimoni museístic de Balaguer i procura la coordinació de l’activitat museística de tota la comarca i el desenvolupament al servei d’aquesta de les tasques de recerca, documentació, conservació i restauració, difusió i pedagogia del patrimoni integral de la comarca.

El Museu Comarcal de la Noguera neix del conveni signat entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Balaguer el 1983, el qual fixava la transformació de l’antic Museu Municipal de Balaguer en museu comarcal. L’acord entre l’ajuntament i la Parròquia de Santa Maria de Balaguer va permetre que el Museu Comarcal passés a ocupar l’edifici de l’antiga església de Sant Josep i, després d’una remodelació, va obrir les portes el maig de 1987 amb un seguit d’exposicions temporals. La represa de les excavacions arqueològiques al Castell Formós van ser el punt de partida d’una orientació museològica basada en una seu central i un seguit de radials formades pels jaciments i pel conjunt urbà de la pròpia ciutat. El museu passaria a convertir-se en el centre d’interpretació i de dinamització del patrimoni d’època medieval de la ciutat de Balaguer i ho faria des d’una nova seu inaugurada el maig de 1995 a la plaça dels Comtes d’Urgell. Finalment, el 1997 es va inaugurar l’exposició permanent del museu amb un muntatge titulat “Hisn Balagi-Balaguer. De la madina a la ciutat”.

Les col·leccions del museu es componen de diferents fons entre els quals destaca l’arqueològic, format per l’antic fons del Museu Municipal de Balaguer amb els materials arqueològics procedents de les excavacions realitzades entre els anys 1969 i 1973 al Castell Formós i a altres indrets de Balaguer i La Noguera. La col·lecció de materials andalusins provinents del jaciment arqueològic del Pla d’Almatà o de les diferents intervencions urbanes realitzades a madina Balaguer conformen un dels conjunts més significatius i excepcionals de la Catalunya medieval dels segles X i XI, però també hi trobem materials prehistòrics, protohistòrics i hispanovisigots provinents de diferents jaciments del territori. D’altra banda, el fons d’art també ocupa un lloc destacat dins de les col·leccions del museu amb peces datades des del segle XIV fins al segle XX, a part de la col·lecció d’art contemporani procedent, en gran mesura, del dipòsit de fons d’art de l’Ajuntament de Balaguer on hi destaca l’obra del pintor balaguerí Francesc Borràs, entre altres. Finalment, el museu també s’ocupa de recollir i restaurar objectes de la quotidiana que arriben procedents de diferents donacions i que formen part del fon etnogràfic del museu. Aquest fons compta, principalment, amb utillatge de cuina i de rebost dels segles XIX i XX però també inclou una sèrie d’elements de vestuari litúrgic i quotidià de segles XVIII-XIX.

Els instruments musicals presents en les col·leccions del Museu de la Noguera formen part del fons arqueològic, ja que provenen de jaciments de la zona. Destaquen dos instruments vinculats a la cultura andalusina: una darbuka de ceràmica provinent del jaciment del Pla d’Almatà i una flauta d’os provinent del jaciment de Travessera Botera; i una altra flauta feta de canya procedent d’un jaciment de Les Avellanes i Santa Linya.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

3 instruments

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments