El Museu de Mataró, creat el 1894,  té la seu central a Can Serra, edifici d’estil renaixentista bastit el 1565 i casa pairal de Jeroni Serra Arnau, primer síndic de la vila a Corts. És un museu multidisciplinari que té com a objectiu salvaguardar i difondre el patrimoni arqueològic, natural i moble vinculat a la capital del Maresme, des de l’antiga Iluro romana a l’època contemporània. Forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, i gestiona també diversos centres patrimonials locals com Ca l’Arenas, Clos Arqueològic Torre Llauder, Can Boet- Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor o Can Marfà-Museu del Gènere de Punt.

Fou creat per acord municipal el 1894, encara que se’n coneixen precedents des del 1889. L’any 1915 el consistori adquirí l’immoble de Can Serra per a destinar-lo a biblioteca i a museu, i és la seu actual del museu. Durant la Guerra Civil Espanyola l’edifici fou magatzem de les obres d’art i del patrimoni del Maresme que la Generalitat republicana salvaguardà. No fou fins després de la contesa que s’enllestiren les obres de rehabilitació. El nou museu, anomenat Museu Municipal de Mataró, s’inaugurà definitivament l’any 1942. Al llarg dels anys, les col·leccions s’anaren ampliant amb dipòsits i donacions particulars i, majoritàriament, gràcies a les troballes arqueològiques procedents de les excavacions dutes a terme durant els anys seixanta i setanta. El 1976, la necessitat d’ampliar l’espai museístic determinà la incorporació d’un edifici veí. L’any 1982, i fruit del conveni signat entre l’Ajuntament de Mataró i la Generalitat de Catalunya, el museu quedà constituït com a Museu Comarcal del Maresme i fou inaugurat a l’abril del 1983, després d’un període de remodelació. El 1997 adoptà definitivament el nom de Museu de Mataró i el 2011 es presentà la nova reforma de l’edifici de Can Serra amb la renovació de les sales dedicades a la història local.

L’exposició permanent presenta dos dels eixos temàtics del programa expositiu del museu relacionats amb la història de la ciutat: Iluro, ciutat romana ofereix en cinc àmbits temàtics una aproximació al Mataró d’època romana que les excavacions dels darrers anys han permès conèixer millor. I l’exposició Mataró ciutat mediterrània fa un recorregut en tres grans àmbits per la història de la ciutat des dels temps medievals fins a l’actualitat. La temàtica del museu, doncs, se centra en l’arqueologia, la història, l’etnologia, les ciències naturals i l’art de Mataró i del Maresme. De l’ampli i variat fons que s’hi exhibeix destaquen les col·leccions d’arqueologia  ibèrica i romana, el fons de pintura i escultura, les col·leccions de ceràmica catalana, de vidre i de numismàtica, i una mostra de maquinària industrial i instrumentació científica dels segles XIX i XX.

Dins dels seus fons hi trobem una quarantena d’instruments musicals, una gran part dels quals provenen de l’antiga Banda Municipal de Mataró. L’any 1929 l’ajuntament d ela ciutat va destinar uns diners a dotar la banda d’un conjunt d’instruments que, durant la dècada de 1980, el mestre Francesc Soler va aconseguir recuperar de les cases dels músics de la darrera “Banda de Mataró”. Alguns d’ells foren cedits en ús a l’Agrupació Musical de Mataró el 1985 i finalment van passar a formar part del Museu de Mataró. Una altra part dels instruments, com és habitual, provenen de donacions o dipòsits de particulars. Entre elles cal destacar la donació de la col·lecció del flabiolaire Quirze Perich Iglésias (St. Feliu de Buixalleu 1896 – Mataró 1985). Flabiols, harmòniques i timbals formaven part d’aquesta col·lecció que va ingressar al museu el 1988 i molts d’ells van ser tocats pel mateix Perich.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments