El Cau Ferrat és un museu del municipi de Sitges ubicat a la casa-taller de l’artista i escriptor Santiago Rusiñol (1861-1931), una de les figures destacades del Modernisme a Catalunya. Des de 1933 és museu públic i actualment és un dels tres museus de Sitges ubicat al nucli antic de la població situat a la vora de la platja de Sant Sebastià. L’edifici és una obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i està gestionat pel Consorci del Patrimoni de Sitges. És també un dels Museus-secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Rusiñol va arribar a Sitges l’octubre del 1891 i s’hi va quedar uns quants mesos. L’estiu del 1893 va adquirir una caseta de pescadors i va encarregar al seu amic arquitecte Francesc Rogent el projecte d’aixecar un espai que li servís de casa i de taller. L’any següent va adquirir la casa del costat i novament Rogent va projectar l’espai tal com el coneixem avui. Rusiñol va traslladar-hi la seva col·lecció d’art des del seu taller de Barcelona i pel Cau Ferrat van passar els pintors, músics, poetes i escriptors més importants del final del segle XIX. Des d’aquí van obrir Catalunya als corrents europeus més innovadors del moment i durant la seva estada al Cau Ferrat, es van organitzar diverses festes, conegudes com les Festes Modernistes. Quan va morir, l’any 1931, a l’edat de setanta anys, va donar la casa i les seves col·leccions a la vila de Sitges i el Cau Ferrat fou inaugurat com a museu públic el 16 d’abril de 1933. Estigué sota la tutela de la Junta de Museus de Catalunya, dirigit per Joaquim Folch i Torres, que va tenir cura de la primera museïtzació de l’espai i el 2010 es va tancar per tal d’iniciar un procés d’obres de rehabilitació, restauració i adequació a la normativa actual de museus. Finalment, el Cau Ferrat va reobrir les seves portes a finals del 2014.

L’origen de les col·leccions del Cau Ferrat es troba en la col·lecció de ferros forjats que Santiago Rusiñol havia recollit en els seus viatges per Catalunya però ben aviat començaria a créixer aplegant col·leccions d’art antic (pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari) així com d’art modern (pintura, dibuix, escultura) amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, R. Pichot, Mas i Fondevila, Zuloaga, Regoyos i Degouwe de Nucques, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres. Totes aquests obres formen part de la Col·lecció Santiago Rusiñol. Per altra banda, al Cau Ferrat també hi trobem el Fons Cau Ferrat, format per les obres que van ingressar entre 1932 i els anys cinquanta del segle XX procedents de donacions i dipòsits al Patronat del Cau Ferrat, així com les obres adquirides posteriorment de Santiago Rusiñol associades al contingut del museu. Bona part d’aquestes obres formen part de la col·lecció permanent del Museu de Maricel.

Pintura, dibuix, escultura, forja, ceràmica, vidre i una bona part de la  pròpia obra plàstica de Rusiñol configuren un conjunt artístic únic que, juntament amb l’edifici que els hostatja exemplifica la veneració modernista vers totes les facetes de la creativitat artística.

L’únic instrument present en els fons del Museu Cau Ferrat de Sitges és un piano vertical de la casa Bernareggi y Cía, construït a finals del segle XIX. Ta com indiquen les dades de procedència, hauria format part de la col·lecció de Santiago Rusiñol i, per tant, hauria format part del fons original cedit a la vila de Sitges després de la seva mort.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

1 resultat

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments