Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol

El Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol és un museu dedicat al món del cinema i els seus antecedents, de la imatge i l’espectacle visual ubicat a la Casa de les Aigües de Girona, un edifici de final del segle XIX que havia estat seu de la companyia d’aigües de la ciutat. La seva missió és afavorir la comprensió i el coneixement de la història de la imatge en moviment i del cinema a través de la conservació, recerca, interpretació i exposició permanent de la Col·lecció Tomàs Mallol i d’altres col·leccions que s’han anat integrant als fons del museu. Es tracta d’una institució permanent, sense ànim de lucre, oberta al públic com un espai de participació científica, cultural i lúdica dels ciutadans, i al servei de la societat.

L’origen del Museu del Cinema es troba en l’adquisició, el 28 de gener de 1994, de la Col·lecció Tomàs Mallol d’objectes cinematogràfics i precinematogràfics per part de l’Ajuntament de Girona. Aquell mateix any, Tomàs Mallol creà, amb l’Ajuntament de Girona, la Fundació Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol, de la qual en foupresident d’honor, amb la finalitat de gestionar el futur Museu del Cinema. Aquest obriria les seves portes a la ciutat de Girona quatre anys més tard, el 8 d’abril de 1998, amb una extraordinària col·lecció sobre els antecedents i orígens del cinema, que enriqueix de manera significativa el patrimoni cinematogràfic del nostre país i que vol ser una eina important per a les actuals i futures generacions per a conèixer i comprendre els orígens de la nostra cultura audiovisual.

Tomàs Mallol i Deulofeu (1923-2013) fou un apassionat del cinema des de ben petit. Perit industrial de formació i fotògraf i publicista d’ofici, el cinema i la imatge sempre van ser les seves inquietuds principals. Fou un cineasta amateur que a partir dels anys seixanta va començar a col·leccionar aparells de precinema i dels primers anys del cinema, sense abandonar els aparells de cinema amateur ni els de cinema infantil. La seva col·lecció, formada per 20.000 peces que apleguen aparells, accessoris, documents amb imatges fixes i films de tot tipus –a part d’una important biblioteca–, emmarcada en el període comprès entre mitjan segle XVII i 1970, és la base del museu però amb el temps, els seus fons han anat creixent amb la incorporació d’altres col·leccions a través d’adquisicions i donacions de particulars. És el cas de les col·leccions de Vicenç Arroyo, Ribas Mateos, Alfred Barrós Allué, Jaume Brossa, Família Saderra, Jaume Genover, Francesc Junyent i Popeu Pascual i Maria Gifre, entre altres. Totes elles han contribuït a enriquir els fons del museu, moltes d’elles amb peces documentals com fotografies, programes de mà, cartells, llibres o material publicitari de tot tipus.

Dins de les col·leccions del Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol hi trobem més d’una quarantena d’instruments o d’elements sonors relacionats amb el cinema i la imatge que, en moltes ocasions, estan vinculats al món del joc i del públic infantil. Hi trobem molts aparells de joguina que emeten so, projectors sonors de tot tipus, fonògrafs, gramòfons, ràdios, tocadiscs de joguina i un llarg etcètera. La gran majoria formen part de la col·lecció originària de Tomàs Mallol adquirida el 1994 per l’Ajuntament de Girona, però també hi destaquen una sèrie de peces procedents de la col·lecció Francesc Junyent. Aquesta fou adquirida el 2017 i va suposar la incorporació de 791 objectes de precinema i cinema infantil als fons del museu. Professor d’ensenyament secundari, Francesc Junyent tingué al llarg de la seva vida una gran activitat de divulgació cultural i a causa de la seva amistat amb Tomàs Mallol, començà la seva col·lecció. Dins del grup d’instruments musicals provinents de la col·lecció Junyent destaquen els projectors infantils, tocadiscs de joguina i, fins i tot, teatres d’ombres xineses.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments