Museu del Joguet de Catalunya

El Museu del Joguet de Catalunya, creat el 1982 i reobert el 1998, es troba a les dependències de l’antic «Hotel París» de Figueres. El museu ens proposa un viatge per la història del joguet industrial a Catalunya. Jocs de la nostra infantesa o la de generacions passades: teatrins, cavalls de cartró, cuines, pilotes, nines, baldufes, joguets de llauna amb corda, avions, cotxes, trens, tricicles, jocs de construcció, ossets, jocs de l’oca, circs, titelles, robots, i molts altres companys enyorats dels apassionants i imaginatius moments de joc de la infantesa. Forma part de la Xarxa de Museus Locals de Catalunya-Girona i compta amb el Centre de Documentació i de Recerca sobre els jocs i els joguets, l’auditori Brossa-Frègoli i un espai per a activitats a l’aire lliure: El Terrat del Museu. La visita de la col·lecció pot tenir diverses lectures: la nostàlgica a través dels joguets dels nostres avis i àvies; i la de l’observació, amb la qual resseguim els avenços científics i tècnics de cada moment que han incidit en el disseny dels jocs i els joguets, de la mateixa manera que ho han fet i ho continuen fent els esdeveniments històrics i els moviments artístics.

El Museu del Joguet de Catalunya es va gestar a partir de la col·lecció particular de Josep Maria Joan Rosa i Pilar Casademont Sadurní. Inicialment els joguets ocupaven bona part del seu habitatge, situat al carrer dels Fossos de Figueres, però com que la col·lecció no parava de créixer, el desembre de 1972 es va inaugurar, al Palau Güell de Barcelona, la primera exposició pública dels fons més destacats. I no seria l’última: al llarg dels anys 70 i 80 del segle passat van succeir-se vint exposicions més. Finalment, l’any 1982 el Museu del Joguet va obrir les portes de l’edifici de l’antic Hotel París i des del primer moment, els fons es van incrementar amb nombroses i importants donacions, tant de persones anònimes com de rellevants personalitats del món cultural, entre les que destaquen la col·lecció Guy Selz, la d’Alan Glass i la de Joan Brossa. L’increment dels fons amb objectes aliens a la col·lecció original aconsellava la constitució d’una fundació per administrar el Museu. Així, el 1997 es va constituir la Fundació Museu del Joguet de Catalunya, a la qual els fundadors van cedir la seva col·lecció de manera altruista. El 1998 es va inaugurar l’actual Museu, també a la seu de l’antic Hotel París, si bé completament remodelat i convenientment adequat per a la correcta conservació i exhibició dels fons.

Entre les 4.000 peces exposades d’una col·lecció de més de 15.000 jocs i joguets, es poden veure els que havien pertangut a personalitats com Joan Brossa, Quim Monzó, Ernest Lluch, Salvador Puig Antich, Terenci Moix, etc. També es pot visitar un espai dedicat als vint primers anys de Salvador Dalí amb els seus joguets, postals en moviment i fotografies de l’àlbum familiar i el recorregut és acompanyat per la música de Pascal Comelade i d’Erik Satie.

Dins d’unes col·leccions d’aquestes característiques, doncs, no es fa gens estrany trobar-hi instruments musicals o artefactes sonors ja que, en moltes ocasions, estan vinculats a la infantesa, al joc i al món del lleure. Dins del fons del museu hi trobem més de 500 instruments o objectes sonors de tot tipus, tots ells procedents de donacions particulars. Deixant de banda un bon nombre de peces procedents de la col·lecció original de Josep Maria Joan Rosa, hem de destacar els diversos pianos de joguina, instruments de vent i un xylonatic donats pel músic Pascal Comelade, per exemple. També un gran nombre de xiulets en forma d’ocells i siurells –més de 90– donats per Philippe i Dorothée Selz, un grup de peces provinents del Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses (llegat de la Família Blanchart), o un conjunt d’instruments tradicionals de fabricació artesanal –castanyoles, castanyetes, roncadors, matraques, bufacanyes, xiulets, requetetxecs… – donat per Joan Sans Mercader. La col·lecció de més de 30 boles de neu donades per Elisabeth Gol Sastre ocupen un lloc important i, finalment, hem d’esmentar les diverses cleques i màscara amb espanta-sogres donades al museu pel seu padrí, l’artista, poeta i dramaturg Joan Brossa.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

504 instruments

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments