Museu Etnogràfic de Ripoll

El Museu Etnogràfic de Ripoll és el museu de referència al Ripollès. Des de la capital de la comarca, té com a objectiu preservar la memòria col·lectiva d’aquest territori i, sobretot, explicar la transformació de la societat rural en la societat industrial i de serveis que és actualment. És un museu de territori que vol posar en valor el llegat de la comunitat, prioritzant la història industrial de la comarca, molt vinculada a la producció de ferro, i també la memòria oral com a objecte patrimonial al voltant de l’àmbit dels pastors, les llegendes i la transhumància.

L’origen del museu el trobem a finals del segle XIX quan, amb el moviment de la Renaixença, es van posar en valor tots aquells elements simbòlics de la cultura i la societat catalana que la industrialització havia començat a canviar: oficis, artesania, costums, llegendes, cançons i balls, creences i supersticions transmesos anònimament de generació en generació. Davant la necessitat de preservar la memòria i el llegat dels nostres avantpassats, l’any 1929 es va crear l’Arxiu Museu Folklòric de Sant Pere, ubicat inicialment a les golfes de l’església de Sant Pere. Durant les dècades següents, el museu va anar creixent i incorporant àmbits i espais d’exposició fins que el 1992 es va crear un patronat amb representació de l’Ajuntament de Ripoll, el Consell Comarcal del Ripollès i el Bisbat de Vic. La nova direcció es va encarregar de professionalitzar la institució però l’any 2000 el museu va haver de tancar perquè les instal·lacions no reunien les condicions com a equipament públic. Finalment, el 2011 va tornar a obrir les seves portes després d’un període de reestructuració i renovació en una nova seu a la plaça de l’Abat Oliva, esdevenint un dels equipament cultural de primer ordre. Actualment, té una gestió municipal però les competències sobre la col·lecció rauen entre l’Ajuntament, el Consell Comarcal del Ripollès i el Bisbat.

El Museu custodia un fons de més de 10.200 objectes que comprenen disciplines i àmbits molt diversos. A banda de les col·leccions etnogràfiques, n’hi ha d’arqueologia, de ciència i tècnica, de ciències naturals i d’art i arts decoratives. El museu concentra el seu llegat en la col·lecció etnogràfica de la societat catalana del Ripollès i del Pirineu oriental. Mostra la vida tradicional a la llar, així com els oficis tradicionals, en especial el treball del ferro, les llegendes i cançoners populars, els jocs i les joguines, les festes i costums o la religiositat. En destaca la seva aposta per explicar els pastors, la seva col·lecció de barretines, la d’armes de foc i les fargues com a element arrelat al territori. La seva aposta actual és deixar constància del llegat del passat per estudiar la societat actual. En consonància amb l’exposició permanent, les col·leccions es poden dividir en 12 seccions: Ripoll i Ripollès, l’antic museu, treball del camp, treball a la llar, vida a la llar, religiositat, jocs i joguines, oficis: treball a la vila, la llana i el cànem, la farga i el ferro, les armes de foc ripolleses i, per últim, societat de present – vitrines de futur.

Dins de les seves col·leccions hi trobem un centenar d’instruments musicals que es poden vincular amb les diferents seccions del museu que acabem d’esmentar. Destaca el gran nombre d’esquelles vinculades al món rural i ramader, un conjunt de campanes i també un seguit de reclams. També hi trobem un seguit d’instruments vinculats als infants i al món del lleure, el joc i la vida religiosa popular com els xerracs i les matraques. De molts d’ells se’n desconeix la procedència però una gran part van ingressar al museu a la dècada de 1930, molt probablement gràcies a al tasca dels folkloristes que van obrir el primer Arxiu Museu Folklòric de Sant Pere. La seva zona d’estudi era principalment el Ripollès o Osona així que la gran majoria de les peces que hi trobem procedeixen del territori més pròxim.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments