Musèus dera Val d’Aran

El Musèu dera Val d’Aran és la seu principal de la Xarxa de Museus de la Val d’Aran gestionats des del Conselh General dera Val d’Aran i formada per sis equipaments disseminats en diferents municipis: Musèu dera Val d’Aran (Vielha), Ecomusèu çò de Joanchiquet (Vilamòs), Fabrica dera Lan (Vielha), Mòla de Salardú (Naut Aran), Sant Joan d’Arties (Naut Aran) i Mina Victòria (Arres). El conjunt té com a missió explicar les diverses realitats el territori aranès: història, patrimoni, cultura, tradicions, llengua, identitat, medi natural i industrialització, des de la prehistòria fins a l’actualitat.

El seu origen el trobem l’any 1973 amb la creació de la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran, una fundació de caràcter cultural que va començar a gestar el projecte a partir de l’aconseguiment de dos dels espais que formarien part del futur museu: la Tor deth Generau Martinhon, una casa senyorial d’estil gòtic tardà ubicada a Vielha, i l’església de Sant Joan d’Arties. Finalment, l’any 1983 es va firmar un acord entre diversos ajuntaments de la Val d’Aran, la Diòcesi d’Urgell, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran. En un inici, el patronat del museu estava format per la Generalitat de Catalunya, el Bisbat d’Urgell, els Ajuntaments de la Val d’Aran que participaven en el projecte fundacional i la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran però a partir de l’any 1992 es van transferir les competències i serveis de la Val d’Aran en matèria de cultura de la Generalitat de Catalunya al Conselh Generau dera Val d’Aran. Per tant, des del 5 de novembre de 1992 el museu depèn del Conselh General dera Val d’Aran i és gestionat des del Departament de Cultura i Política lingüística.

El Musèu dera Val d’Aran segueix des del seus inicis la idea d’ecomuseu amb l’objectiu d’explicar l’evolució històrica de la població del territori des de la prehistòria fins a l’actualitat. La seves col·leccions estan formades per objectes artístics com el Crist d’Escunhau o el Crist de Casarilh, objectes arqueològics, mobiliari procedent sobretot de parròquies de la Vall, com l’Armari des Privilègis o des Sies Claus de la parròquia de Sant Miquel de Vielha, i per objectes quotidians i vestuari. Dins de la seu de la Tor deth generau Martinhon hi trobem, també, objectes que ens apropen a la història industrial més recent vinculada a la Mina Victòria d’Arres i a l’arribada de les centrals hidroelèctriques a la vall, així com a la tradició i festes populars del territori. Per altra banda, la casa Joanchiquet de Vilamòs acull l’Ecomusèu çò de Joanchiquet, un espai que mostra la casa tradicional aranesa coneguda amb el nom d’auviatge. Aquest tipus d’habitatge està format per la casa, les bordes, el colomar i la cort de porcs i a partir de l’arquitectura i dels objectes que conserva ens permet apropar-nos a la vida quotidiana de finals del segle XIX i principis del segle XX. Finalment, l’església de Sant Joan d’Arties, un dels exemples més ben conservats d’arquitectura gòtica aranesa, s’utilitza per a exposicions temporals i altres esdeveniments culturals de tot tipus.

Dins de les col·leccions del museu també hi trobem una trentena d’instruments musicals, la majoria vinculats a la tradició i a la cultura popular. La seva procedència és diversa i, tot i que d’alguns se’n desconeix el seu origen, la gran majoria van ingressar al museu durant al dècada de 1980, a partir de la seva fundació. Una gran part provenen de donacions particulars entre les quals cal destacar les de mossèn Pau Marqués, ecònom de les parròquies de Les, Canejan i Bausén en el moment de la donació; i les de Bernet Ménétrier-Marcadal, reconegut investigador i divulgador de la cultura popular occitana. També hi ha instruments que van quedar en dipòsit arran de l’exposició “Es Gascons e era musica” celebrada el 1988 al museu, altres donats per l’ajuntament d’alguns dels municipis de la vall com el de Les, o altres que ja es trobaven a la casa Joanchiquet de Vilamòs i que van passar a formar part de les col·leccions del museu. Tots ells contribueixen a enriquir el discurs del museu vinculat a la història i al territori de la Val d’Aran.

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments