Tresor de la Catedral de Girona

La Catedral de Girona presenta al visitant una nau plena d’obres d’art: una gran col·lecció de retaules, un magnífic presbiteri amb una càtedra i ara d’altar del segle XI, un baldaquí i altar major d’orfebreria del segle XIV, el vitrall de Sean Scully inaugurat el 2011… El claustre, del segle XII, mostra nombrosos capitells figurats amb escenes bíbliques, algunes d’elles molt curioses i sorprenents. Aquestes són només una mostra del que custodien els murs de la catedral. Deixant de banda els elements que formen part de la catedral, però, també es pot visitar el Tresor, on trobem la impressionant col·lecció d’art que el Capítol de la Catedral de Girona ha anat conservant i enriquint al llarg del temps. En les seves quatre sales trobem peces de diverses èpoques, tècniques i estils, moltes d’elles cabdals per la història de l’art. Dins el conjunt destaca el famós Tapís de la Creació, però també altres peces com l’arqueta d’Hixam II, l’escultura de Sant Carlemany, el Beatus o el segell de la comtessa Ermessenda de Carcassona, per citar-ne alguns.

El Tresor s’ubica des de l’any 1951 en les sales capitulars, l’antic lloc de reunió del capítol, construïdes entre 1705 i 1725. L’any 2021 va ser reformat integralment i avui, després de passar per un atri de recepció, podem visitar una primera sala on s’explica la Catedral Romànica amb peces de l’aixovar que hem pogut conservar, com el patrimoni referit a la comtessa Ermessenda o l’arqueta d’Hixam i on el protagonisme és pel Beatus. La segona sala és la dedicada a la Catedral Gòtica, amb importància de la pintura i l’orfebreria, però on també hi trobem situat la figura del Sant Carlemany. La tercera és la del Tapís de la Creació amb una sala auxiliar d’interpretació, que és on es projecta un audiovisual d’explicació de la peça. I, finalment, l’última sala anomenada la cambra tresor i ubicada a la torre Cornèlia. Aquest espai s’ha guanyat amb la recent reforma i està dedicada al culte a la Catedral, amb peces que expliquen la funció del temple i la importància del seu Tresor.

Amb la reforma integral del museu, s’ha reduït el nombre de peces exposades a la recerca de la renovació del discurs museogràfic que té com a element central el Tapís de la Creació. Tot i això, la riquesa dels fons del museu del Tresor és molt gran i hi trobem peces d’escultura, pintura, orfebreria, objectes litúrgics, vestuari, manuscrits i un llarg etcètera que conformen una important col·lecció d’art religiós. Aquesta s’ha anat conformant i enriquint a partir de les donacions de reis, bisbes, abats, canonges i altres particulars al llarg dels segles.

Dins del fons del Museu – Tresor de la Catedral de Girona, també hi trobem una desena d’instruments musicals. Entre ells, cal destacar els instruments de vent com el fagot, xeremia, tible o fiscorn però també hi trobem una roda de campanes que havia estat dins de la mateixa càtedra, penjada a la girola, on encara s’hi veu el balconet. Durant la guerra civil es va despenjar per fondre les campanes i avi només en queda la roda de fusta on hi ha un dels batalls enganxats. L’altre instrument destacat, com no pot ser d’altra manera, és l’orgue. L’instrument està ubicat al bell mig de la catedral i va ser construït després de la guerra civil, entre 1941 i 1943, pels orgueners gironins Aragonès. La caixa també es construí a la mateixa ciutat, al taller de fusteria i escultura de Serafí Sureda i Corominas i la immensa majoria de proveïdors per a la construcció de l’obra foren catalans. L’orgue, però, va quedar incomplet, ja que li mancaven els tubs exteriors i van haver de passar 79 anys per acabar la construcció de l’important instrument amb la col·locació dels tubs que faltaven gràcies a l’Ateneu d’Acció Cultural de Girona (ADAC).

X
  • {{facet.titol}} ({{facet.total < facetLimit? facet.total : '+' + facet.total}})

    X
{{total}} Objectes

10 instruments

Origen dels instruments

Tipologia dels instruments

instruments